Turkuaz Yurtdışı Eğitim Danışmanlık

2 Mart 2011 Çarşamba

IELTS - TOEFL

Yurtdışında lisans veya lisansüstü programlara başvuru yaparken adayların İngilizce düzeylerinin test edilmesinde genellikle tercih ettikleri sınavların başında TOEFL ve IELTS gelmektedir. Her iki sınav da İngilizce konuşulan ülkeler, hatta İngilizce eğitim veren üniversitelerde kabul gören uluslararası geçerliliğe sahip sınavlardır.  
Lisans programlarına olan başvurularda; üniversitelerin birçoğu 5.5 - 6.5 arasında IELTS, 50-75 arası TOEFL IBT istemektedir.
Lisansüstü başvurularda ise 65 - 85 arası TOEFL, 6.0 - 7.5 arası IELTS istenmektedir. 
TOEFL sınavı ana dili İngilizce olmayanların Amerikan İngilizcesi bilgisini ölçmek amacıyla, Amerika’da New Jersey Eyaletinde bulunan Educational Testing Service (ETS) tarafından dünyanın pek çok merkezinde düzenlenen bir sınavdır.
TOEFL Sınavı dünya genelinde İngilizce dilinde eğitim veren yaklaşık 4300 kolej ve üniversite tarafından lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına ana dili İngilizce olmayan öğrencileri kabul kriteri olarak kullanılır. Ayrıca, dünya genelinde pek çok kurum, organizasyon ve şirket iş başvurusunda TOEFL sınavından alınan iyi bir puanı İngilizce Yeterlilik belgesi olarak kabul eder.
TOEFL sınavına, İngilizce eğitim veren bir üniversite, kolej veya enstitüde eğitim yapmak isteyenler girmelidir. Ayrıca, İngilizce dil bilgisini uluslar arası geçerliliği olan bir belge ile kanıtlamak isteyen herkes bu sınava girebilir.
TOEFL sınavı hakkında detaylı bilgi almak için resmi sitesi olan
www.toefl.org sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
TOEFL® iBT (Internet-bazlı sınav) bütünleşmiş bilgilere önem vererek, konuşma dahil olmak üzere dört dil becerisini ölçüyor.

TOEFL Testinin Formatı
Test Dört Bölümden Oluşmaktadır:
Okuma: Akademik okuma materyalini anlama yeteneğini ölçer.
Dinleme: Okul ve üniversitelerde kullanılan İngilizceyi anlama yeteneğini ölçer.
Konuşma: İngilizceyi akademik bir çerçevede konuşma yeteneğini ölçer.
Yazma: Okul ve üniversite için uygun olacak şekilde yazma yeteneğini ölçer.
Bölüm        Zaman         Soru Sayısı
Okuma      60-100 dk.    36 - 70
Dinleme     60-90 dk.      34 - 51
Ara           10 dakika  
Konuşma   20 dakika      6 alıştırma
Yazma      50 dakika      2 alıştırma

Sınav içeriği; şu anda Birleşik Devletler genelindeki eğitim kurumlarından alınan, 2.7 milyonu aşkın sözcük içeren, yazı ve konuşma dilinden oluşan bir ‘yapıya’ ya da veritabanına dayanıyor.
Veritabanındaki konuşma dilinin kaynakları:
Konferans ve interaktif dersleri,
Laboratuvarlar,
İş saatleri,
Çalışma grupları,
Günlük hizmet konuşmaları (Örneğin; kitapçıda ya da öğrenci işleri ofisinde).
Yazı dili, ders kitabı ve ders materyalleri gibi kaynaklardan alınmıştır. Sınavda bulunan dinleme ve okuma metinleri, veri tabanında bulunan dilin özelliklerine uygun olarak hazırlanıyor.
iBT Alıştırmaları Dört Dil Becerisinin Tümü ile Bütünlük Gösteriyor
TOEFL® iBT; büyük ölçekli, dört temel iletişim becerisi ile bütünleşmiş bir sınavdır. Örneğin; okuma metninden bir paragraf okuyacaksınız ve bir ders anlatımı dinliyorsunuz, sonra da bu metin ile ilgili cevap yazıyor ya da konuşuyorsunuz.
Gerçek dili daha iyi yansıttığı kabul edilen birleşik alıştırmalar, İngilizce olarak iletişim kurma becerilerini ölçmek için iyi birer testtir. Bu pratik ve günlük alıştırmalar ETS’nin akademik ortamda ne kadar iyi iletişim kurabileceğinizi daha gerçekçi bir şekilde elde etmesini sağlıyor.
Ayrıca bu yaklaşım, eğitime başladığınız zaman karşılaşacağınız gerçek akademik ortamdaki başarınıza yardımcı oluyor.
TOEFL IBT yaklaşık dört buçuk saat sürer ve dört bölümden oluşur. Dört bölümün hepsi bir günde gerçekleştirilmektedir. Sınava girenlerin sorulara yanıt vermesine yardımcı olmak amacıyla sınav süresince not almaya izin verilmektedir.
Okuma
Okuma parçalarının anlamlarını, anlama ve analiz etme becerinizi ölçen üç ile beş akademik okuma parçası ve ardından kavrama ile ilgili sorular,
Dinleme
Her birinde iki ya da daha fazla konuşmacı içeren iki ya da üç konuşma,
Sınıftaki diyalogu içeren dört ya da altı ders anlatımı,
Dinlerken not alma fırsatı,
TOEFL’dan bilinen sorular,
Sınava giren kişilerin konuşmacının tavır ya da ifadesini anlama becerisini ölçen yeni soru türleri.
Konuşma
Bilinen konular ile ilgili iki bağımsız bölüm:
Sınava girenler, bireysel bilgi ve deneyimlerini kullanarak yanıtlarını belirtir, açıklar ve desteklerler.
*Kısa bir ders anlatımı ya da konuşma dahil olmak üzere dinleme materyaline dayanan iki alıştırma,
*Konuşmalardan temel fikirleri özetlemelerini gerektiren soruların yanıtlarında,
Bir alıştırma kampüs ile ilgili durumlara dayanır, diğeri akademik sınıf materyaline dayanır.
Eğitimli not vericileri, sınava giren kişilerin aşağıdaki becerilerini değerlendirir:
Konu kavrama-konuyu anladıklarını, bağlantı kurabildiklerini ve ilgili bilgiyi aktardıklarını gösterme,
Aktarma- açık, düzgün, bütün anlaşılırlık için destekleyici konuşma,
Dil kullanımı-dil bilgisi, sözcük seçimi ve tutarlı yanıt verme kontrolünü gösterme.
Yazma
Bir Okuma/Dinleme/Yazma alıştırması:
Akademik okuma ve ders,
Sınava girenler ders anlatımındaki temel noktaları ele alarak ve bu noktaların okuma parçası ile ne şekilde bağlantılı olduğunu açıklayarak soruya yanıt vermelidir.
Önce okuma parçası çıkar, sonra ders anlatımı sırasında ekrandan silinir. Sınava girenler soruya yanıt verirken parçayı tekrar görebilirler.
Sınava girenler not alabilir ve bu notları yanıtlamak için kullanabilir.
Bilinen bir konu ile ilgili bağımsız bir alıştırma:
Sınava girenler bireysel bilgi ve tecrübelerini kullanarak yanıtlarını belirtir, açıklar ve desteklerler. Bu alıştırma bilgisayar bazlı TOEFL® sınavı ve TWE® (İngilizce Yazım Testi) sınavındaki yazım alıştırmasına benzer.
Eğitimli not vericiler; sınava girenlerin açık, doğru ve düzenli bir şekilde yanıtlamasının yanı sıra materyali anladığını gösterme yeteneğini değerlendirir.
Bütünleşmiş olan becerilerin değerlendirilmesi, üniversite ortamlarında -hem sınıf içinde, hem de sınıf dışında- günlük kullanılan gerçek İngilizceyi yansıtır.
Türkiye'de teste girmek istiyorsanız; yapmanız gereken TOEFL Avrupa ofisini telefonla arayarak gün almanızdır. Telefonda, size sorulan sorulara cevap verip ve test ücretini kredi kartı ile ödeyerek kaydınızı yaptırabilirsiniz. Telefon Numarası Hollanda’dadır. 00 31-26-352-1577 (Arnhem, Netherlands) FAKS: 31-26-352-1278
Ayrıca TOEFL internet sitesinden International Test Scheduling Form'unun bilgisayar çıktısını alarak faks veya posta ile Hollanda merkezine göndererek test günü alabilirsiniz.
Gerek telefonda gerekse formu doldurarak yaptığınız başvuruda test merkezi ve testi almak istediğiniz günleri bildiriniz.

TOEFL Testine Ne Zaman Girebilirsiniz?
Testler tüm yıl boyunca yapılmaktadır. Bu nedenle dilediğiniz bir gün yapabilirsiniz. Ancak dilediğiniz gün sınava girebilmeniz için seçmiş olduğunuz test gününden en az 3 gün önce Hollanda TOEFL merkezine başvuru yapmalısınız. Ayda sadece bir defa sınava girebilirsiniz. TOEFL testlerine en çok başvuru Ekim, Kasım, Aralık, Nisan ve Mayıs aylarında olmaktadır.
Sınava giderken mutlaka resimli kimlikleriniz yanınızda bulunmalıdır. Yurtdışında teste girecekler uluslararası ehliyet veya pasaportlarını, Türkiye’de teste girecekler nüfus kağıdı, ehliyet ve varsa pasaportlarını yanında götürmelidirler. Bulundurulması gereken kimlik belgeleri için ID requirements bölümünü inceleyebilirsiniz.
Kompozisyon Bölümü Nasıl Değerlendirilir? Diğer Bölümlerle Nasıl Birleştirilir?Her bir kompozisyon iki bağımsız kişi tarafından incelenir. Kompozisyondan alabileceğiniz puan, Structure/Writing puanınızın yarısı civarındadır. Detaylı bilgi için writing scoring guide ve Structure Writing bölümlerini inceleyebilirsiniz.
Kompozisyonunuzu bilgisayarda yazmış iseniz, sonuçlarınız en geç iki hafta içerinde Princeton, New Jersey’den size ulaştırılacaktır.
Kompozisyonu el yazısı ile yazısı ile yazmış iseniz en fazla 4 hafta içerisinde sonuçlarınız size ulaştırılacaktır.
TOEFL merkezi sınav sonuçlarını en fazla iki yıl dosyalarda tutar. Bu süreden sonra resmi sonuç verilmez. Bu nedenle ekstra ücret ödeyerek birkaç kopya almanızı tavsiye edilir. Aksi takdirde iki yılın sonunda yeniden sınava girmek zorunda kalabilirsiniz.
Test bitiminde ekranda, resmi olmayan Structure/Writting bölümünün sonuçlarını görebilirsiniz. Ancak kompozisyonunuzun sonucu size daha sonra bildirilecektir.
TOEFL Sınavı İstanbul, Ankara ve İzmir'de bilgisayarda uygulanırken, Adana ve Eskişehir merkezlerinde halen kağıt üzerinde uygulanmaktadır.
Computer-Based TOEFL Sınav sırasında sorular zorluk derecesine göre ayrılarak TOEFL soru bankasından otomatik olarak seçilecek, ve ekranda birer birer görünecektir. Her soru için bir cevap hakkınız vardır, ve geri dönüp cevabınızı düzeltmeniz mümkün değildir. İlk soru her zaman orta derecede zor olacak, takip eden soruların seviyesi bir önceki cevabınıza göre belirlenecektir. Seviyenizi belirlemek için bilgisayar birkaç tane çok zor ve çok kolay soru soracaktır. Herhangi bir soruyu yanlış cevaplamanız halinde bir sonraki soru size daha kolay gelecek bir zorluk seviyesinde olacaktır.
Computer-based TOEFL 4 ana bölümden oluşur. Bu bölümler aşağıdaki gibidir:
Dinleme (Listening)
Yapı (Structure)
Okuma (Reading)
Yazma (Writing)
 
                                  
Turkuaz Int'l Education Consultancy - London
307 Liverpool Road, London N1 1NF  T/F: +44 2077 002 342
M:   +44 7949 190 226
Turkuaz Yurtdisi Egitim Danismanlik - Istanbul
Rumeli Cad. Zafer Sk. Kocadoruker Is Merkezi No:53/22
34371 Nisantasi-Sisli /Istanbul
+90 212 296 79 39
+90 532 740 62 93

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder