Turkuaz Yurtdışı Eğitim Danışmanlık

31 Ocak 2011 Pazartesi

YURTDIŞINDA EĞİTİME HAZIRLANMAK

YURTDIŞINDA EĞİTİME HAZIRLANMAK

İstediğiniz programı buldunuz ve yolculuk günü giderek yaklaşıyor.  Yurtdışında eğitim macerasına başlamak üzeresiniz korkmuş yada heyecanlı olabilirsiniz. Hatta iki duyguyu birden yaşıyor da olabilirsiniz. Peki bu maceraya nasıl hazırlanacaksınız?


Uluslararası eğitim, ömür boyu sürecek bir deneyimdir. Ben de geriye dönüp baktığımda Fransa ve Almanya’da geçirdiğim zamanı sevgiyle hatırlıyorum. Birçok arkadaş edinmiş, mükemmel bir şehirlerde yaşamıştım. Bir yandan akademik anlamda önemli bir ilerleme kaydederken öte yandan bağımsız öğrenme becerilerimi geliştirdim ve bu becerilerimden kariyerimde de yararlanmaya devam ettim.

Ama işler her zaman yolunda gitmedi elbette. Her ne kadar değerli olsa da okumak zor bir iş ve yurtdışında yaşamanın kendine özgü zorlukları da var. Gideceğiniz okul ve ya üniversite size çeşitli ipuçları verecek olsa da, uluslararası öğrenci olarak yeni hayatınıza geçişinizi kolaylaştıracak birkaç şeyi burada bulabilirsiniz.

Öncelikle gideceğiniz ülke ve kültürle ilgili bulabildiğiniz kadar bilgi bulun. Her halükarda bir süre kültür şoku yaşayacağınız kesin, ama gittiğiniz yerdeki yerel insanların yapacağı şaşırtıcı şeylere de olmalısınız. Aynı sevinçleri, umutları ve korkuları  yaşasak da bütün bunları dünyanın dört bir yanında farklı bir şekilde yaşıyoruz. Yemek vakitlerinden, dini geleneklere kadar, kültürel normların bilincinde olmak yeni ortamınıza alışmanızda size yardımcı olacaktır. İnsanlarla kendi kültürünüz hakkında konuştukça, sizde onların kültüründe daha fazla yer edineceksiniz.
Kitaplar, online makaleler, haber sitelerini, eğitim danışmanınız ve kurumunuz tarafından sağlanan bilgileri okuyarak hazırlanabilirsiniz. Ve gideceğiniz yere vardıktan sonra sizden önce oraya gitmiş olan öğrencilerden çok fazla şey öğreneceksiniz – herkesin anlatacak komik hikayeleri olduğundan emin olun. Gitmeden önce dil üzerinde biraz çalışın, gittiğinizde de devam edin. Dil beceriniz ne kadar iyi olursa, eğitiminizde o kadar kolay geçecek ve hem o ülkenin insanlarıyla hem de diğer uluslararası öğrencilerle daha hızlı kaynaşacaksınız.
Hocalarınızın, dükkanlarda çalışan yerel halkın ve tv sunucularının her dediğini anlamıyorsanız endişe etmeyin. Dili ne kadar iyi biliyor olursanız olun, öncelikle kulağınızın alışması gerekir. Dil düzeyiniz ne olursa olsun hergün yeni kelime öğreneceksiniz.

Dil öğrenimi tamamen pratikle tekrarlanmayla güçlenir. Çekinmeyin – hiçbir şey söylememektense yanlış olsa da bir şeyler söyleyebilmenin daha iyi olduğunu unutmayın.  Ana dilinizi deneme yanılma yoluyla öğrendiniz sonuçta. Başka bir dili iyi bir şekilde öğrenmek, yurtdışında eğitim almanın en müthiş yanlarından biridir – bu olanaktan yararlanın; gelecekteki yaşamınıza ve kariyerinize yapacağı etkiyi göreceksiniz.
Zaman zaman ev hasreti çekeceksiniz. Ailenizi, arkadaşlarınızı ve evinizdeki aşinalıklarınızı özlemeniz gayet normal. Ama bu geçecektir , özellikle oraya ulaşır ulaşmaz. Arkadaş edinmeye başladıkça. Dil okulları sosyalleşme programları, yüksekokullar ve üniversiteler “ yeni gelenler haftası” düzenlerler ve okullarda her türden ilgi alanları için farklı topluluklar ve gruplar bulunur.

Çözümlenebilecek her şeyi önceden çözümleyin ki, zihniniz yalnızca eğitiminize ve girdiğiniz yeni çevreye odaklanabilsin. Çoğu kurum konaklama bulmanıza yardım edecektir, ama eğer kendiniz yapmanız gerekecekse; mesafeler, ulaşım ağları, ücretler ve yalnızca kalacağınız yerin gerektirebileceği yasal ve mali koşullardan haberdar olmanız gerekir. Öğrencilere kiralanan evler ve apartmanlar çok özel dekore edilmezler; ama yine de uluslararası standartlara uymalı ve güvenli olmalılardır. Eğer mümkünse  bir yere çok fazla yerleşmeyin, ortama biraz daha alıştıktan sonra kaldığınız yeri değiştirmek isteyebilirsiniz. Ve tabii ki iyice anlamadan sakın sözleşme imzalamayın! Eğer ne yazdığından emin değilseniz gittiğiniz kurumdan birilerine danışın.

Diğer bürokratik işlemleri de sakın unutmayın. Bunlar gerçekten çok önemlidir! Sigorta yaptırmak büyük önceliğiniz. Sigortası olmadan yurtdışına giden tüm o insanlarla ilgili hikayeleri düşünün. Para ve banka işlerini nasıl halledeceğinizi, vizenizi nasıl alçağınızı ve vizenizi uzatma ve ya çalışma izni gibi işlemlerinizi nasıl yoluna koyacağınızı öğrenin.

Teknoloji sayesinde günümüz dünyası daha küçük hale gelse de, her şey o kadar kolay olmayabiliyor. Cep telefonu için hat bulmaktan adaptör almaya kadar her şeyi gideceğiniz yerde uyup uymayacağını düşünerek temin etmeye çalışın.
Herşeyi yanınızda götüremezsiniz, ama bir kısmını planlayabilirsiniz. Öncelikle giysi seçimini gideceğiniz yerdeki hava koşullarına göre ayarlayın ve kimi yerlerde hava koşullarının fazlasıyla değişken olduğunu unutmayın. Kimi önemli şeylerin maliyetini araştırın ve gideceğiniz yerde çok pahalı olan şeyleri yanınızda götürmeye çalışın. Memleketinizde çok sevdiğiniz bir yiyecek varsa, kendinizi iyi hissetmek için biraz alıp yanınızda götürebilirsiniz.

Birazcık planlamayla yurtdışında eğitim deneyiminiz çok mükemmel bir hale gelebilir.


Jan CAPPER
Yönetici Müdür - IALC

Kaynak: TURKISH STUDENT (Yurtdışı Eğitim Dergisi) 2010 Ekim sayısı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder